Kempen

Ontsnap aan het drukke stadsleven met deze roadtrip door De Stille Kempen. De Stille Kempen? De gevarieerde natuur, prachtige landschappen en vele abdijen bezorgen je ongetwijfeld de nodige rust, maar De Kempen jagen je energiepeil ook de hoogte in met schuimkragen en gebakjes, levendige steden en knotsgekke wateravonturen. De route brengt je langs de pareltjes van de provincie Antwerpen, waaronder de Kalmthoutse Heide en de Molse Meren. Tijdens het eerste deel van de route is de grens met Nederland nooit veraf, daarna trekken we meer naar het zuiden en verkennen we Turnhout, Mol, Herentals om tot slot via de Lierse Polders de tocht te beëindigen in het schilderachtige Lier.

Antwerpen

De roadtrip door de Kempen starten we met een dagje rondstruinen in de hoofdstad van de provincie: Antwerpen. In deze bruisende stad zal je je ongetwijfeld niet vervelen! Antwerpen biedt je een leuke dag vol mode, shopping, gastronomie, cultuur en architectuur. Het is een van de grootste steden van België waar je van de ene verrassing in de andere valt. Antwerpen heeft verschillende wijken met elk een eigen karakter. Het historische centrum kun je bijna niet overslaan. Je vindt er het legendarische Steen, de Grote Markt, Onze-Lieve-Vrouwe kathedraal, het Rubenshuis en het enige museum op de Unesco erfgoedlijst: Museum Plantin Moretus. Aan Linkeroever kun je genieten van weidse uitzichten over de stad, de haven en de Schelde. In de wijk rond het Centraal Station - dat trouwens ook zeker een bezoekje waard is - duik je de wereld in: van chic tot volks, van historisch tot hedendaags. Naast het station ligt de Zoo en ook de diamantbuurt is vlakbij. Vintage en haute couture vind je dan weer in Sint-Andries. Het Zuid is voor vele Antwerpenaren een grote aantrekkingspool. Laat je betoveren door de statige herenhuizen, wijde boulevards en mooie pleinen. Tot slot mag je zeer Zurenborg niet overslaan. Het is niet direct de bekendste wijk, maar misschien wel de mooiste van de stad. In deze wijk mag je prachtige belle epoque-grandeur verwachten.

 

Duik je liever direct de natuur van de Kempen in? Laat deze stop dan gerust aan je voorbijgaan en begin de roadtrip in Brasschaat.

Brasschaat

We vervolgen onze route naar Brasschaat, het ‘Antwerpse Versailles’. In de gemeente Brasschaat vind je tal van fraaie parken en waardevolle natuurgebieden. De gemeente telt maar liefst 2600 hectare groen, waarvan de helft bos is. Als dat niet uitnodigt om te wandelen… Brasschaat telt ook het nodige culturele erfgoed. Zo werd het park ‘De Mik’ in 1830 aangelegd als Engelse landschapstuin. Daarbij hoort ook de bouw van de Torenpoort, een toegangspoort met ophaalbrug. Wandel ook eens langs het Kasteel van Brasschaat. Het werd gebouwd in de 19e eeuw naar Frans model en doet inderdaad sterk denken aan Versailles. Op zondag kun je er zelfs brunchen! Tot slot is er ook het Fort van Brasschaat, gebouwd net voor de Eerste Wereldoorlog. Het fort maakt deel uit van de verdedigingsgordel rond Antwerpen. Uniek wandelen doe je dan weer op het militaire domein het Klein Schietveld. Dit aaneengesloten stuk natuur van 900 hectare aan natte heide, vennen, droge heide, landduinen en schrale graslanden werd opengesteld voor publiek. Ook de volgende stop op onze route is een groene oase. Maar liefst drie vierde van het grondgebied van Kapellen kleurt groen. In de bossen en natuurgebieden is het aangenaam fietsen en wandelen. Villaparken, exclusieve landhuizen en kastelen onderstrepen dan weer het residentiële karakter van Kapellen.

Kalmthout en de Kalmthoutse Heide

Wat absoluut niet mag ontbreken op onze roadtrip door de Kempen is Kalmthout en de Kalmthoutse Heide. De Kalmthoutse Heide is een van de oudste en grootste natuurreservaten in Vlaanderen. De ‘achtertuin van de Antwerpenaren’ is een zeldzaam overblijfsel van het eens zou uitgestrekte Europese heidelandschap. Trek je wandelschoenen aan en laat je verrassen door de talrijke zeldzame dier- en plantensoorten die te vinden zijn in dit Kempens pareltje. Na een wandel- of fietstocht door de purperen heide kun je een bezoek brengen aan het wereldberoemde Arboretum of teken je eigen stripverhaal in het Suske en Wiske Museum en duik in de wereld die Willy Vandersteen creëerde. Voor nog meer groen kun je verder rijden naar Essen is het uiterste noordwesten van de Kempen. Je herbeleeft er het Kempense dorpsleven. Via het platteland van Wuustwezel rijden we verder naar Hoogstraten.

Van Hoogstraten naar Ravels

Je merkt het, op deze route is de grens met Nederland nooit veraf, dat geldt ook voor deze stop. Hoogstraten ontwikkelde zich langsheen de statige Vrijheid. Deze met lindebomen omzoomde straat verwijst naar het statuut van ‘vrijheid’. Dit statuut verwierf de marktplaats van Hoogstraten tijdens de middeleeuwen. Nu is Hoogstraten een gezellig stadje met een gevarieerd aanbod van winkels en restaurants. Loop zeker ook eens langs het Begijnhof. Kempens Landschap de Wortel-Kolonie behoort sinds 2021 tot Unesco Werelderfgoed. Ten tijde van de Verenigde Nederlanden werden 7 Koloniën van Weldadigheid gesticht, de Wortel-Kolonie is er een van. Arme gezinnen en landlopers konden op de kolonie verblijven terwijl ze de woeste heidegrond bewerkten. Vandaag de dag is Wortel-Kolonie een beschermd stiltegebied waar fietsers, wandelaars en ruiters kunnen genieten van het unieke landschap. Je kan zeker ook eens naar Baarle-Hertog rijden, nergens ter wereld zijn de landsgrenzen zo grillig in verloop als in Baarle. Ook de grensdorpen Ravels, Weelde en Poppel zijn een bezoekje waard. Verwacht je aan een oase van rust en groen. De grootste blikvangers zijn er het imposante Gewestbos, fraaie molens en prehistorische grafheuvels.

Turnhout & Dessel

Turnhout is een hele leuke stad met tal van bezienswaardigheden zoals de Jachthaven of het Kasteel van de hertogen van Brabant. Een dagje Turnhout is zeker een fijne afwisseling met de natuur. Op weg naar Dessel rijden we langs het Provinciaal Groendomein Prinsenpark, waar je halt kunt houden voor een picknick en een mooie wandeling. Niet ver daarvandaan ligt ook de Hooibeekhoeve, een van de authentieke hoeves waar je het vroegere leven in de Kempen kunt herbeleven. Tussen Dessel en onze volgende stop Mol, liggen de Kempense of Molse meren, waar je zeker een dag kunt vertoeven. Zo is er de Sas4-toren aan het kruispunt van de drie kanalen Bocholt-Herentals, Dessel-Schoten en Dessel-Kwaadmechelen. Sinds 2007 kun je de uitkijktoren zelfs beklimmen: een prachtig uitzicht is verzekerd. De witte stranden aan de meren zijn ontstaan bij het uitgraven van de kanalen. Het zand werd achteloos op de oever gedropt, maar bleek achteraf kwartszand te zijn, zand van de allerhoogste kwaliteit! Er zijn heel wat wandel- en fietsroutes rondom de verschillende meren. Na Antwerpen is het ongetwijfeld een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de provincie Antwerpen.

Mol

Mol trekt jaarlijks heel wat bezoekers, voornamelijk om van daaruit de Kempense meren en omgeving te verkennen. Ook het Zilvermeer trekt elke zomer duizenden toeristen die op het hagelwitte zand komen genieten van de zon en de bosrijke omgeving. Tussen Mol en de Nederlandse grens ligt het bosrijke Postel waar de norbertijnen al sinds de 12e eeuw de imposante abdij van Postel bewonen. Ze dragen gastvrijheid hoog in het vaandel en doen er al eeuwenlang aan bosbouw, landbouw en veeteelt. De ‘witheren’ - zo genoemd vanwege hun witte pijen - voorzien in hun eigen onderhoud, brouwen bier en maken kaas. Hoe druk het ook mag zijn in de abdij, je wordt er overvallen door een merkwaardige rust. De omgeving is ook prachtig om te wandelen of fietsen.

Geel & Herentals

De stad Geel wordt ook wel de ‘Barmhartige Stede’ genoemd omdat ze wereldwijd bekend staat om haar zorg en unieke wijze om geesteszieken te verzorgen. Naast hun goede zorg, staat Geel ook bekend als een levendig, landelijk stadje. Hét koekje van de stad: het Geels hartje, een overheerlijk koekje dat elke wandeling of fietstocht een extra energie boost geeft. In het centrum ligt de bekende Sint-Dimpakerk waar de beenderen van de patroonheilige van de stad bewaard worden. Voor wie wat cultuur wil is er de Beeldentuin van Art Center Hugo Voeten, een unieke kunstverzameling. Voor natuur moet je aan de Grote Nete zijn, de rivier slingert loom tussen de velden in natuurgebied Malesbroek. Wist je trouwens dat je er impressionante zandduinen vindt. Ze wisselen het landschap af met naaldbossen, heide en het ruige beekdal met rietlanden en moerasbossen. Het zal je niet verwonderen dat deze plek niet alleen een trekpleister is voor talloze vogelsoorten. Wandelaars, vergeet je laarzen en verrekijker niet!

 

Vanuit Geel rijden we verder naar Herentals, de ‘historische hoofdstad van de Kempen’. Die titel heeft de stad te danken aan haar rijke verleden en fraaie historische monumenten. Ook qua buitenactiviteiten zit je er goed: verken de duinen van de Kempense Heuvelrug en de kabbelende Kleine Nete.

Tongerlo & Westerlo

Westerlo wordt terecht beschreven als de Parel van de Kempen. In de Abdij van Tongerlo leven, bidden en werken de Norbertijnen nog steeds. Het is een imposante site, waar je langs de eeuwenoude lindedreef binnenwandelt. Binnen de abdijmuren vind je een zalige rust, en… de meest getrouwe replica van ‘Het Laatste Avondmaal’ van Leonardo da Vinci. Het originele werk hangt in Milaan, maar in 1545 kocht een abt reeds een duplicaat om de abdijkerk van Tongerlo ermee te versieren. Het doek werd toegeschreven aan een leerling van da Vinci. Het is niet uitgesloten dat de grootmeester zelf er ook aan heeft meegewerkt. Vlakbij ligt ook de Beddermolen die ooit verbonden was aan de abdij. Vandaag de dag draait de molen nog steeds als er voldoende wind is. Net als in de rest van De Kempen is een bosrijke natuur niet veraf. Onmogelijk te vergeten zijn ook de kastelen van de familie de Merode. Niet ver van de kastelen liggen de natuurgebieden Beeltjens en Kwarekken. De Beeltjens worden ook wel de achtertuin van Westerlo genoemd waar je ten volle kunt genieten van de natuur. When in Tongerlo… hoewel het abdijbier Tongerlo sinds 1990 niet meer in de abdij wordt gebrouwen, is het wel de moeite waard om het eens te proeven.

Lier

Onze roadtrip door De Kempen sluiten we af in het klein en schilderachtig Lier. Maar, er is zeker voldoende te doen! In Lier rijg je cultuurhistoriek, musea en een mooie fietstocht op de polderdijken naadloos aan elkaar. Loop langs de monumentale arduinen poort van het beschermde begijnhof en laat je net als schrijver-schilder Felix Timmermans inspireren door de stad. Timmermans creëerde het levenslustige hoofdpersonage Pallieter en tegelijk ook de bijnaam van de Lierenaars. Op de Grote Markt kun je niet naast het gotisch belfort en het stadhuis kijken. Wist je trouwens dat een hoek van het stadhuis - de vroegere lakenhal - dienst doet als naald van een zonnewijzer? Als deze meridiaanlijn samenvalt met de scheiding tussen licht en donker, dan staat de zon op haar hoogst. Wandel zeker ook eens naar de Zimmertoren. De oorspronkelijke toren dateert uit de 13e eeuw en kreeg toen de naam Corneliustoren. De Zimmertoren maakte deel uit van de verdedigingsgordel rond de stad. Sinds 1930 zijn de Jubelklok en de Astronomische Studio er ook ondergebracht. Voorstedelijk gebied kent Lier niet, wel de drie kronkelende Netes waarlangs je uren kan wandelen of fietsen. Verken de Lierse Polder of maak een wandeling op de stadsvest. Kortom, Lier is het ideale einde van deze roadtrip door De Kempen.

Zoals je kan merken is Nederland nooit ver weg op deze route. Je kan je vakantie eenvoudig uitbreiden met een roadtrip door Nederlands-Limburg, maar ook een roadtrip Belgisch-Limburg is perfect te combineren.